Sokszor hallom, hogy Anyukák büszkén mesélik, hogy ők bizony a várandósság utolsó pillanatáig dolgoztak. Szinte a munkahelyükről mentek el szülni. Ilyenkor mindig szomorúan veszem tudomásul, hogy ezek az Édesanyák nem tapasztalhatták meg a lassulást, a várandósság minden csodáját. A babájuk pedig nem kaphatta meg száz százalékosan azt az odafigyelést, amire már a pocakban is szüksége lett volna. Mert a kapcsolat odabent kezdődik. Nem azt mondom, hogy pusztán a születés után nem alakulhat jó kapcsolat baba és anya között, hanem azt, hogy milyen jó, ha nem marad ki egy fontos időszak.

Ilyenkor mások az igények, mint amit a megszokott korábbi élet diktált. Az a tapasztalatom, hogy sokkal jobban élik meg azok a kismamák a babájuk körüli nehézségeket, akik már a várandósság közben elkezdtek máshogy élni, felkészülni, belassulni. Sokkal kevesebb számban jelentezik közöttük szülés utáni depresszió, érzékenyebben tudnak reagálni a babájuk igényeire, hiszen jobban ismerik őt.

Fontos, hogy már a várandósság ideje alatt ismerkedj a babáddal és az új életeddel. Hatalmas változások alakulnak ilyenkor, testileg, lelkileg akár a kapcsolatok terén is és érdeklődésben. Szükség van a befele figyelésre akár magadról van szó, akár a gyermekedről.

A születés után is szükség van arra, hogy lecsendesedj, lelassulj, képes légy a babádra figyelni és arra, hogy Nektek mi a jó. Könnyebben éld meg, hogy most otthon vagy.

Ha jó a kapcsolatod a gyermekeddel, megfelelően reagálsz az igényeire ő biztosabban tud fejlődni. Biztonságban fogja magát érezni, nem kell másra fordítani a figyelmét, csak a tanulásra, egészséges fejlődésre. Nem fogja vissza a stressz, előnnyel indul. Babád biztonságosan fog kötődni, ami a testi-lelki egyészsége szempontjából nagyon fontos. Megéri, hogy ebben az időszakban most ő legyen a középpontban, illetve Te meg a család.

Hogyan csináld? Aludj, amikor alszik, játssz vele, ha éber, élvezd a közös sétákat, mosolyogj és érintsd sokat, bújj be vele a takaró alá bőrkontaktusban ruha nélkül, ha jól alszik kellj későn.

Ez az idő nem jön vissza és semmi sem lehet olyan fontos, mint ő. Ne csak túléld ezt a gyönyörű időszakot, élvezd ki minden pillanatát, légy jelen itt és most.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük